Radikala islamister som är ett hot mot rikets säkerhet kan inte utvisas

Sex radikala islamister – som enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet – ska utvisas från Sverige. Men utvisningarna kan inte verkställas p.g.a. hot mot islamisterna i hemlandet och männen har släppts ur förvar.


Det handlar om Gävleimamen Abo Raad och hans 34-årige son, Umeå-imamen Hussein Al-Jibury, Västerås-imamen Fekri Hamad, Viktor Gaziev från Gävle samt Abdel-Nasser el Nadi, tidigare ledare för Vetenskapsskolan.



De sex centralgestalterma i den islamistiska kulten , togs i förvar av säkerhetspolisens våren 2019.

Myndigheten begärde med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) att männen skulle utvisas. Migrationsverket instämde i bedömningen, men beslutet överklagades till regeringen – som också beslutade om utvisning.

Hinder att verkställa utvisningar

Men utvisningarna har stött på hinder då männen sägs riskera förföljelse i sina hemländer enligt migrationsöverdomstolen. Regeringen arbetar aktivt för att undanröja de hinder mot utvisningarna som Migrationsöverdomstolen har pekat på.

I stället för förvar får de inställelseplikt hos polisen. 

– De får inställa sig hos polisen antingen en gång eller flera gånger i veckan. Bryter de mot det kan de få upp till en månads fängelse.

De sex männen är fortsatt föremål för säkerhetspolisens spaning.

Publicerat den Kategorier samhälle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *